Nyheter Klubben Aktiviteter Klubbåtar Tävlingsverksamhet Resultat Medlemmar Modeller Artiklar Länkar

 

Några av våra aktiva medlemmar

 

 

 

 

Arne Larsson (kassör)

Förmodligen Sveriges mest framgångsrika skalabåtbyggare. Hans vackra scratchbyggda och ångdrivna trämodell av S/S Bohuslän är ofta den av publiken mest beundrade modellen på tävlingar och utställningar, och hans stora containerfartyg Trein Maersk hade vid VM 2001 den högsta modellpoängen av alla deltagande byggsatsmodeller. Arne körde sin första tävling 1979 och har tävlat i SM-klasserna F2 och KF. Prissamlingen omfattar bl a 17 SM-guld och 12 NM-guld. Han har deltagit i tre VM med stadigt bättre resultat, men ännu ingen medalj. På senare år har han bara tävlat i klubbtävlingar, samt NM 2006 där han återigen blev Nordisk Mästare i klass F4 (byggsatsmodeller).

Modeller; S/S Bohuslän 1:50 S/S Bohuslän 1:30 Sea Commander Odin Dolly Trein Maersk Smit London Smit Zweden Colin Archer

 


Lasse Björkström (sekreterare)

Lasse återupptog i 40-årsåldern sitt modellbåtsintresse från tonåren och deltog i sin första tävling 1992. Modellbyggandet är starkt kopplat till intresse för originalen. Hans personliga favoriter är de klassiska atlantångarna. Han har dock ännu ingen sådan modell. Tävlingsmässigt hann han samla på sig 17 SM-medaljer, varav 11 guld, innan SM-serierna upphörde. Ett silver och ett brons från NM ingår också i samlingen. Efter att scratchbygget av Vaxö blev klart i början av 2008 är det nu Robbes Hanseatic som fyller hobbyverkstaden. Drömprojektet är atlantångaren SS United States. Närmare 20 års dokumentationsjakt har lett till en nästan oöverblickbar mängd underlag, inklusive varvsritningar. Han svarar dock undvikande varje gång någon frågar när det blir byggstart…

Modeller; PT 109 Yamato Calypso Mister Darby Darby Jr Chris Craft Barrelback Vaxö

 

 

Hans Annell

Hans har alltid haft ett intresse för hav och sjöfart, i synnerhet passagerarfärjor. Intresset för denna marina nisch ledde honom snart in på spåret att bygga skalamodeller som är detaljrika och trevliga att se på, men samtidigt svårmanövrerade och inte helt sjövärdiga. Först ut av scratch-byggen var DSB:s tågfärja "Hälsingborg" som innehar en av de högsta modellbedömningspoängen i SM-serien. På arbetsbänken finns sedan en längre tid Gotlandsbolagets "Gotland" (1973) som liksom föregående byggen utförs i trä. Vis om det svenska vädret finns där också den finska isbrytaren "Kontio" från Graupner, helt i plast.

Eftersom "Hälsingborg" inte har något förskepp att tala om och dessutom en roderstock i fören, som pga vågornas hydrodynamiska tryck kan släppa in flera deciliter vatten vid stormig väderlek, har hon fått ligga i hamn under många SM-tävlingar. Tack vare trotjänaren "Mercantic" har Hans ändå alltid haft en båt att köra med på varje tävling, eftersom hon genom sitt fylliga förskepp och låga tyngdpunkt utan vidare forcerar tjugocentimetersvågor och tio sekundmeters vind.

Hans har byggt skalabåtar sedan sjuårsåldern, då han debuterade med "Quick", en liten mahognyracer från Billing Boats. Denna båt fick dock aldrig vatten under sin köl. Efter att därefter ha kört och havererat med ett antal sladd-båtar (motorbåtar, färjor,...) byggde han sin första radiostyrda båt 1980, en enkel modell av hamnbogseraren "Samson". Därefter gled Billing Boats "Zwarte Zee" av slipen 1982 och året därpå, 1983, sjösattes Billing Boats "Mercantic".

Modeller; Hälsingborg Kontio Gotland Mercantic Zwarte See Samson Quick


 

Björn Bergman

Under senare delen av 90 talet tog Björn steget från flera decennier som ”sporadisk köksbordsbyggare” till aktiv modellbyggare med hobbyrum i källaren. Ett sedan drygt 20 år pågående bygge av en östersjökoster slutfördes och blev Lina, en modell där varje spant och varje bordläggningsplanka är en liten skalamodell i sig. Vid tävlingarna brukar Lina konkurrera med Arnes Bohuslän om de riktiga byggexperternas uppmärksamhet. Lina gav mersmak och följdes av ångfartyget Östhammar (numera Strömma kanalbolagets Enköping). Under letande i Sjuhistoriska Museets arkiv efter bilder på Östhammar hittade han ritningar till sitt nuvarande projekt, en Pettersson-ritad polisbåt från Stockholms hamnpolis byggd i början av 1930-talet. Parallellt med den pågår lite sporadiskt bygget av en modell av den egna Allegro 27:an Fia. Sommartid går den största uppmärksamheten till skärgården och Fia i skala 1:1.

Modeller; Lina Östhammar Polisbåt

 

 


Tobias Björkström

Kom in i verksamheten som junior i början av 90-talet och dominerade helt juniorklassen i SM så länge han var kvar där, flera av åren med manöverpoäng som hade räckt till seger bland seniorerna. Under åren sedan dess har han hunnit ta ett antal seniormedaljer, parat med alla andra intressen man brukar ha under perioden från 15 till 25. Nu pågår ”lite sporadiskt” bygget av jagaren Blue Devil.

 

Modeller; Portofino Tsekoa II

 


Kjell Björn

Kjell började med modellhobbyn i mitten av 70-talet, då med modellflyg. Efter åtskilliga haverier med efterföljande reparationer hamnade flyget på hyllan. I slutet av 80-talet fick han i present en rågodssats till en Stuart Ångmaskin 10 V. När han fått den färdig med ångpanna och allt behövdes en lämplig båt att sätta den i. I en bok han just fått, Tisnarbåtar utgiven av Skedevi Hembygdsförening och skriven av den kända K K journalisten Harald Ottoson ”Haldo”, hittade han bilder på Tisnare Kanal. Uppväxt vid sjön Tisnaren och med minnen av att som liten parvel i början av 30-talet ha sett Tisnare Kanal ånga över Karlefjärden var hans val enkelt. Den har sedan följts av ännu en scratchbyggd modell, Tisnaren, inspirerad av samma bok, och byggsatsen Jules Verne. Senast i den växande flottan är Luvi, åter ett scratchbygge i trä. Sin snabba byggtakt, ett eller två år per projekt, förklarar Kjell med orden ”jag är pensionär”.

Modeller; Tisnare Kanal Tisnaren Jules-Verne Luvi

 


Mikael Eriksson

Mikael började med modellhobbyn 1980 och har, förutom ett flygplan i början av karriären, ägnat sig åt båtar. Han har haft stora SM-framgångar i klass KFS (utan modellbedömning), med medalj fem år i rad 99-03, däribland två guld. Därefter har han bara tävlat i klubbtävlingar. Hans bygginsatser läggs på ett scratchbygge av RMS Titanic. Då han även har ett stort intresse för motionsidrott blir det inte så mycket tid över för byggande som han skulle vilja.

 

Modeller; Sea Star Fair Wind Titanic

 

 

Ib Larsen

1981 besökte Ib tillsammans med sin fru Ulla en modellbåttävling vid Säfstaholms slott i Vingåker. Det blev starten för ett snart 25-årigt intresse hos dem båda två. Ibs första modell var Sea King från Billing Boats, ett plastbygge. Bygget var ingen större utmaning och efterföljande modeller har varit avsevärt mer avancerade, byggda i trä från den egna tomten. En modell förknippad med speciella minnen är Fiona, en italiensk bogserbåt från 1920-talet. Med den blev Ib Nordisk Mästare 1987. Själv refererar han till mästartiteln som ett olycksfall i arbetet och framhåller att hustru Ulla brukar vara bättre än han på tävlingar. Han framhåller också att det intressanta och utmanande inte är tävlandet, utan att bygga.

Modeller; P 150 S:t Olof Ulrich Steffens

 


Ulla Larsen

Ulla ”drabbades” av skalabåtintresset vid samma tävling 1981 som maken Ib. Hon hittade snabbt därefter en modell hon gillade, Billing Boats byggsats till Mary Ann. Modellen var klar för tävlande redan 1982 och sedan dess har tävlandet fortgått med vad Ulla refererar till som ”skiftande resultat”. Mest givande och roligt med hobbyn tycker hon det är att träffa likasinnade, och när åskådarna uttrycker hur naturtrogen och fin de tycker Mary Ann (som nu blivit Mary Ann III) är. Att maken Ib är ”lika knäpp och har samma intresse för båtar” framhåller hon som en klar fördel.

Modeller; Mary Ann III

 

 

Jan Olov Persson

Modeller; Smit Nederland