NM 2006 i Rauma

 

Tre medaljer till våra medlemmar vid NM i skalabåt i Rauma, Finland 21-23 juli 2006

 

Årets NM hölls i Finland i Juli. Efter nedläggningen av det Svenska förbundet i februari 2006 var det inget samordnat svenskt deltagande. Det visade sig att vårt 5-mannalag från Katrineholm, med åtta modeller, var det enda svenska deltagandet. Vi tycker själva att vi höll fanan högt, och tog med tre medaljer hem:

Tävlingen genomfördes i strålande väder, för både tävlande och publik. Solsken, varmt, vindstilla och spegelblankt vatten under hela lördagen, då heat 1 och 2 kördes. Heat 3 på söndagen genomfördes under kraftigt tilltagande vindar, men både solskenet och värmen höll i sig.


Ett ganska fylligt reportage i lokaltidningen visade tre modeller, samtliga från KMSK.

 

Här följer några bilder från NM 2006. Lite mer om tävlingsformen i NM kommer efter bilderna.

 


Flottan från Sverige/KMSK. Från vänster till höger; Odin, Sea Star, Navi E 382, Djurgården 3, Chris Craft Barrelback, Trein Maersk, Calypso och Bohuslän. För mer om dem, se under ”Modeller” på den här hemsidan.

 


Ville Härmäs FAC Kotka vann klass F2 och var också den modell som fick högst modellpoäng.


Imponerande detaljarbete på Kotka.


Här är Kotka på väg i manöverbanan. Gången i vattnet är snygg och naturtrogen.


Kotka har fått sällskap av Jukka Ruhonens PX II Sangsetia, som tog silver i klass F2.


Jukka Ruhonen vann silver även i klass F4B med den här vackra modellen av St. Helen. Den fick näst högsta modellpoängen i F4B, en poäng efter Arnes Trein Maersk.


St. Helen på nära håll.


Med sina 75 kilo var Jens-Erik Häggbloms isbrytare Otso tävlingens klart tyngsta modell.


Otso imponerar även på nära håll.


Det ser lite udda ut när stora fartyg satsar friskt för att klara tidsgränsen. Synd, tycker vi, att reglerna lockar till helt onaturlig fart för i övrigt väldigt naturtrogna modeller.


Med sin nya Swan ”No Logic” hade Jens Häggblom också den längsta modellen. Två och en halv meter lång och 7000 byggtimmar. Och då återstår jobb med segel och en del annat.


Imponerande sittbrunn på No Logic.


Trångt i kajen.


Jyrki Karikangas isbrytare Sampo har en finsk förlaga, men linjerna påminner också om svenska isbrytare som många av oss säkert minns.


Sampo på torra land.


Bohuslän avslutar ett av sina heat.


Peder gör sig klar för ett varv i banan med Navi E382.


Gott om publik som njöt av både modeller och väder.


Här är samtliga medaljörer, med våra tre ”Katrineholmare” längst till vänster.

 

Lite om tävlingsformen

NM körs enligt de internationella NAVIGA-reglerna. Klassindelningen är i stort sett den vi är vana vid från de svenska tävlingarna, men med delvis andra namn på klasserna.

För samtliga seniorklasser gäller att modellerna ska vara byggda av den tävlande.

Manöverbanan är enligt NAVIGA. Den har samma grundutseende som den bana vi använder i Sverige, men har färre portar och måste nog betraktas som lättare. Man tillämpar en maxtid för ett heat på sju minuter. För flertalet modeller har det ingen större betydelse, men de som har modeller i liten skala av långsamma original får skruva upp farten långt över skalariktigt för att hinna runt. Det ser ibland ganska komiskt ut.

Modellbedömningen utförs av en domarpanel sammansatt från samtliga deltagande länder. Domarna får inte tävla i de klasser de bedömer. Bedömningen gäller enbart för den aktuella tävlingen och har ingen koppling till eventuella tidigare bedömningar av samma modell.

Manöverpoängen räknas fram genom att ta snittet av de två bästa av de totalt tre heaten.

För klasserna med modellbedömning läggs modellpoängen ihop med manöverpoängen, så modell och körning väger lika tungt.